Skoldatatekskonferens för mellersta regionen

Förra veckan var vi under två dagar på Skoldatatekskonferens på Vildmarkshotellet i Kolmården. Det var två fantastiska dagar som satte igång många tankar. Vi ska här försöka redovisa lite av allt vi varit med om.

Vi fick ge oss iväg mycket tidigt på torsdagsmorgonen. Mycket trötta, men vid gott mod.

IMG_20150521_064012

Vi kom in med andan i halsen och kastade oss rätt in i konferensen innehåll. Först fick vi en genomgång om hur Skoldatatek och elevhälsa är organiserade i Östergötland. Det är alltid intressant att höra hur andra gör, för det ser så olika ut i olika delar av landet.

Därefter berättade Fredrik Aldenmark om Cloud Island – en digital spelvärld för skolan. Detta är ett ämnesövergripande spel, serious games, som riktar sig mot årskurs 7-9. Spelet är i dagsläget under utveckling, och det kommer att bli intressant att se vad det blir till i framtiden. Vi blev nog alla lite sugna på att spela spel efter att ha lyssnat på Fredrik.

Rikard Östergren föreläste om Specifika svårigheter i matematik. Vill man läsa hans doktorsavhandling om dyskalkyli finns den att ladda ner här.

Därefter pratade Berit Nilsson från SPSM om olika matematikverktyg. Hon tryckte speciellt på att med matematikboken ska vi inte ägna oss åt lästräning. Har du en läsnedsättning så ska du få hjälp att kunna klara av matematiken ändå. Hon tipsade om två olika böcker som handlar om dyskalkyli – Värt att veta om dyskalkyli och Dyskalkyli – Att hjälpa elever med specifika matematiksvårigheter. Hon tipsade om en app som heter Babakus. En recension av den appen kan ni läsa här.

Staffan Hansson berättade om Läshörnan, SLI. Det är ett virtuellt bibliotek.

Denna första konferensdag avslutas med ett edcamp. Detta är som ett pedagogiskt knytkalas där idéer och tankar diskuteras i olika grupper utifrån intresse. Ett mycket spännande koncept som vi tar med oss till Säffle.

Fredagen började med en föreläsning av Ulrika Jonson, IKT, bokstäver och myror i brallan. Hon sa så mycket bra och intressant att vi på Skoldatateket måste fundera på hur vi ska använda det på bästa sätt här i Säffle. Hur vi kan utveckla Skoldatateket till en levande process och en praktiknära verksamhet. Vi tipsar om hennes blogg – På näthinnan. Här kan man hitta massor av intressanta saker att läsa om. Hon har även en podcast som heter #möjlighetsmästarna.

Maritha Angermund från SPSM pratade om Skolans digitalisering och utvärdering av skoldatatek. Hon väckte flera intressanta frågor. Tar man t ex hänsyn till elever i behov av särskilt stöd vid 1-1-satsningar? Hon tipsade om SPSMs webbseminarier som man kan titta på via deras hemsida. Hos SPSM finns även bra information om upphovsrätten och 17 §. SPSMs publikation IT i lärandet för att nå målen kommer att uppdateras. Denna publikation är bra att ha som underlag vid diskussion om hur man organiserar IKT och vilka ansvarsområden som finns. Till sommaren släpper de en ny publikation om Skoldatatek. Den ser vi fram emot att läsa.

Fredagen avslutas med att Per Pettersson pratar om GAFE och avtal med Google. Vi trodde först att denna föreläsning inte skulle vara så intressant för oss då vi inte använder oss av GAFE i Säffle. Men han tog upp många intressanta saker att tänka på vid implementering av digitala plattformer. Att göra en risk- och sårbarhetsanalys. Att ha en policy för hur användandet ska gå till. Till vilka funktioner ska plattformen användas?

Alla intressanta föreläsningar varvades med bra diskussioner med alla deltagare från olika skoldatatek och SPSM. Här är en bild på alla deltagare på konferensen:

FB_IMG_1432291708847

Annonser
Det här inlägget postades i Appar, Övrigt, Lästips, Tips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s